Bárány csoport

Bárány csoport


Óvó nénik: V. Zita és L. Jolán (Jolca néni)
Dadus néni: B-L. Piroska (Piroska néni) és S-G. Barbara (Barbi néni)

A Bárány csoport a központi épülettől kissé távolabb, az Aga u. 10-ben működik, egy magániskola földszintjén, újonnan kialakított, szép környezetben. A Tücsök és Bárány csoporthoz felújított, gondozott játszókert tartozik, ahol a csoport igyekszik minél több időt tölteni. Ezen a csendes kis udvaron szoktuk megfigyelni a természet, az évszakok változását.

A csoportba 25 gyermek jár, az idén kicsit többségben vannak a fiúk. Ez természetesen meghatározza a szabad játék alatt használt eszközöket: többnyire autóutakkal, épülő házakkal és "vadállatokkal" van tele a csoportszoba. Fiúk és lányok is szinte mindig sürgölődnek a babakonyhában, valamint a kézimunkaasztal körül, ahol a színesceruza használatán túl az egyéb megtanult kézműves technikák gyakorlására is lehetőséget nyújtunk a nap során bármikor.

Lehetőség szerint játszva, a kötetlen játéktevékenységbe integrálva tartjuk a foglalkozásokat, melyek nagyban támaszkodnak a gyermekek természetes érdeklődésére és eddigi ismereteik felhasználására.

Nagy hangsúlyt fektetünk a mesemondás/mesélés minden formájára: szabad mese, bábozás, diafilm-vetítés, olvasott irodalom. Szükségesnek és fontosnak tartjuk az olyan alapvető készségek elsajátítását a gyermekek részéről, mint a tiszta étkezés, a nyugodt, csendes játék, a már nem használt játékok elpakolása, valamint az egymásra való mindenkori odafigyelés. Ezeknek megvalósítására törekszik mindkét óvó néni, s ebben segíti őket Zsuzsi néni, hogy a kis "Bárányok" ügyes kisiskolásokká formálódjanak.